N
Number6
Jun 06, 2013

What is wrong with the YouTube Channel for Wii?

I’m still holding off on purchase of a next-gen console, and I still use my old original Wii for things like Netflix, Amazon Prime Video and YouTube. For the past couple of weeks though, most of the time I try to watch YouTube, it just plays to about 30 seconds (40 seconds if I’m lucky) and then buffers repeatedly. I would put this down to hardware limitations or slow download speeds, except (1) Netflix and Amazon stream video that looks just fine for 480p, and (2) it didn’t used to do this. Anyone else experiencing this issue, and is there anything that can be done to minimize it? It has decreased recently, but it is still buffering like a madman on a good percentage of the videos I try to watch.

R
Ray Kodiak
05/01/2014

Hi All,

 

When my PS3 broke (red light of death) issue :-) PS3 break too, less than XBox, but anyways, I couldn't watch youtube no more, so I dug out the Wii from the bottom of the box and did the latest Update and downloaded Youtube - I too was having this problem.

 

But then I was reading what the optimal internet settings were for Netflix and they highly recommended manually changing the MTO from the default 0 to 1500.

 

That's all I did, all my problems went away - so worth a try!

 

Ray

R
Ray Kodiak
05/01/2014

I mean MTU, not MTO...

 

Ray

J
Jacob Grabara
11/05/2013

Hey, I fixed my problem. I deleted the app/channel from the wii menu, then go into wii system settings, where you can copy/erase game blocks and data. Completely erase all of the YouTube Blocks, so that there is no YouTube left at all. Then redownload it from the shop channel. It should work perfectly then, I was using YouTube on DirecTV for the past 3 months and that SUCKED, but it worked, and I was wondering if this was my problem and it was, so now it works!

L
Logan Charles Jefferson
10/25/2013

I am having the same problem, though more severe.  I don't remember ever updating the software, as I don't know how, but I downloaded the app earlier this year and began using it regularly in the summer.  It started doing this about two months ago, but like I said, way more severe.  I always pause the videos I watch (even online) before playing to give it a little time to buffer.  But I'm lucky if I get five seconds in before it stops playing and needs to buffer 85% of the time.  And it's not like I paused the video for a second, we're talking almost two minutes I pause it.  I don't have a very fast internet speed, but everything else in the house works fine.  I once pause a video I was watching for an hour to see if that would work.  When I came back, it had only buffered slightly.  Just enough to get 10 seconds in.  If there's any advice other than reconnecting the internet (done), I'd be very grateful.

N
Number6
08/26/2013

Update: It seems to have improved a lot for me over the past week or two. I’ve watched a couple of full length BBC documentaries without any buffering at all. Still, there are some videos that will do exactly the same thing as before and start buffering at around :30, making them unwatchable. Thankfully, these “bad” videos are now in the minority, but there is still some issue that needs to be resolved.

 

I think a lot of the ideas for the Chromecast went into the Wii YouTube Channel, and maybe Google was using it as a test of concept. Anyway, I can now use my tablet to browse and pick new videos to play on the Wii while one is already playing on the big screen. That’s pretty cool, and it essentially duplicates the function of the YouTube app on Chromecast. 

 

Jacob, it’s a bummer that you are experiencing the opposite. I would reinstall the YouTube Channel and see if it helps, although all of the improvements I have seen has just sort of happened without any input from me. One thing I did find that helped with my Wii when I was having connection issues was to delete my WiFi connection and set it up again. It’s easy enough to do, it might be worth a try as well.

J
Jacob Grabara
08/26/2013

I have been using the Youtube wii channel for about a year now and Today (August  26th 2013) it just started doing this: I go into my watch later tab or any folder and play a video. Doesnt even load, just keeps skipping to the next video right away, over and over again, sometimes it says Video not available. Would it help if I delete the YouTube Channel and Re Download it?

 

G
Grace Del Vecchio
08/02/2013

Good luck waiting.  Most of us have had this issue since April and early May (when the "update" that ruined playing videos came out).  So far, there has been one update to fix the original update mistake and NOTHING HAS FIXED IT.  

 

Their team has asked if it's our internet speed, etc, etc.  The issue is still there with no hope in sight.  This is 4 months later and they still can't fix it.  Please, all of you who are more knowledgeable than I, please explain to me why they cannot figure out how to fix it.  Please help me be more patient by telling me that finding the issue is difficult and why it's difficult.  I'm so frustrated because it "seems" like it should be an easy fix.  On the wii, I can't go back to before the update.  So, I'm stuck.  All of us who updated are stuck.

 

Thanks for listening...I needed to vent.  And, any experts out there who can explain why it's taking so long, I really appreciate it.

G
Grace Del Vecchio
08/02/2013

Good luck waiting.  Most of us have had this issue since April and early May (when the "update" that ruined playing videos came out).  So far, there has been one update to fix the original update mistake and NOTHING HAS FIXED IT.  

 

Their team has asked if it's our internet speed, etc, etc.  The issue is still there with no hope in sight.  This is 4 months later and they still can't fix it.  Please, all of you who are more knowledgeable than I, please explain to me why they cannot figure out how to fix it.  Please help me be more patient by telling me that finding the issue is difficult and why it's difficult.  I'm so frustrated because it "seems" like it should be an easy fix.  On the wii, I can't go back to before the update.  So, I'm stuck.  All of us who updated are stuck.

 

Thanks for listening...I needed to vent.  And, any experts out there who can explain why it's taking so long, I really appreciate it.

J
Jacob Grabara
11/05/2013

Hey, I already made a post about this, but I want somebody else to try it too, to see if what I did works for others. Delete the YouTube Channel off the main home screen. Do this by going to Wii Settings, (Wii Options[the circular button in the lower left corner of the home screen]), then click data management. Now click on Channels. Click on YouTube and then hit Erase. Now You've Completed step 1. Now back out one screen to the Data Management screen. This time click Save Data, then Wii. Scroll over until you find the YouTube Icon. Click that, then hit Erase. Now you have COMPLETELY erased YouTube from your system. Now go to the Wii Shop Channel, and Re-Download The YouTube App. It should work correctly now. Although when I play my videos, it will sit there and buffer in play mode, then i will have to press pause and then play again, and it will start playing perfectly. Hope this helps!

d
dniblock
06/21/2013

According to Google, an update to address this issue is available as of June 19. However, according to many people who have tried it, the problem persists. Still, it might be worth giving a try. The funny thing is that the original version of the application worked fine, so it shouldn't be THAT hard to figure out what they changed and what is causing the problem. I would have thought that the people working on this at Google would have been capable enough to figure this out by now.

jimlynch
06/16/2013
It sounds like you'll need to wait for an update to fix it. Bummer. I hate when that happens. :(
d
dniblock
06/07/2013

 Yes, there is definitely an issue with the YouTube Channel since the last update, and Google is aware of it. Hopefully they will update it soon, but I don’t know how much effort they are putting into it. I still use my Wii for watching movies and videos all the time (as well as playing MotoHeroz with friends), so I would get a lot of use from a properly functioning YouTube app. It has improved since the update, now I can at least get past 30 seconds on some videos, but the buffering problem is still very common. 

h
hancockt
06/07/2013

Yes. The recent YouTube update screwed it. 

C
Christopher Nerney
06/06/2013

If you recently downloaded an update for YouTube on Wii, that might be your problem. Here's a Google product thread in which many people tell a similar story... 

 

"I did the new update for YouTube on the Wii on April 02, 2013.  Ever since the new update, it won't play videos without stopping every 30 seconds and buffering.  This is really annoying. Prior to the update, YouTube on the Wii worked great!  I loved it.  It would load the video entirely while it was playing, so there was no buffering.  Now it doesn't."

 

A YouTube support person says "an update to the app is also on the way with further improvements to the experience."


Answer this